0 0
Babeczki drożdżowe z kruszonką

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
3 szklanki Mąka pszenna
1/2 szklanki Cukier
125 g Margaryna do pieczenia
1 szklanka Mleko 3,2 %
2 szt Ziemniak
2 szt Jajko
3 szt Żółtko
60 g Świeże droźdże
100 g Rodzynki
2 łyżki Smażona skórka pomarańczowa
1 szt Cytryna
szczypta Sól
Dodatkowo:
100 g Mąka
75 g Margaryna do pieczenia
100 g Cukier

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babeczki drożdżowe z kruszonką

  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

A co powiecie na pyszne Babeczki drożdżowe z kruszonką? Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę roztapiamy na parze (kąpiel wodna) i studzimy. Ziemniaki ugotowane w łupinkach obieramy i ścieramy na tarce. Mąkę z solą przesiewamy przez sito do miski. Cytrynę zaparzamy i ścieramy skórkę. Rodzynki również sparzyć wrzątkiem i przelać na sito by dobrze ociekły z wody.

W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, mleko, wbić jajka i żółtka, dodać resztę cukru i starte ziemniaki. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i starannie wyrobić ciasto ręką lub drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki i ścianek miski, dodać obsypane mąką rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać.

Przełożyć ciasto do foremek posmarowanych margaryną, napełniając je do połowy. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i równomiernie posypać kruszonką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto na babeczki wypełni foremki, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i upiec na złoty kolor. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wystygnięciu wyjmować z foremek.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Domowe placki do tortilli
następny
Zupa gołąbkowa
poprzedni
Domowe placki do tortilli
następny
Zupa gołąbkowa