0 0
Biszkoptowe naleśniki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

170 g Mąka
4 sztuki Jajko
1 szklanka Mleko 3,2 %
1 szklanka Woda gazowana
2 łyżeczki Skórka cytrynowa
100 g Masło
50 g Rodzynki
6 sztuk Brzoskwinie niezbyt miekkie
Cukier puder
szczypta Sól
Składniki na sos owocowy:
300 g Świeże owoce porzeczki, borówki, jeżyny
2 łyżki Cukier
1 łyżka Likier owocowy
Składniki na sos czekoladowy:
100 g Ciemna czekolada
1 szklanka Mleko 3,2 %
30 g Masło

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Biszkoptowe naleśniki

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na sos owocowy:

  • Składniki na sos czekoladowy:

Opis

Udostępnij

Przepis może wydawać się nieco pracochłonny. Jednak naleśniki biszkoptowe to jeden z najbardziej znakomitych deserów, Polecamy.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta naleśnikowego:

Wbij jajka do dużej miski. Wsyp dwie łyżki cukru pudru, szczyptę soli. Ubij starannie trzepaczką.

Przesiej mąkę przez sitko do miski. Wlej do niej jajka, mleko (ok 200 ml) i tyle wody by powstało niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Ubijaj ciasto mikserem przez 3 minuty.

Rozgrzej 50 g masła w rondelku. Kiedy nabierze pięknej orzechowej barwy, wlej do ciasta i starannie wymieszaj.

Ustaw gęste sitko na szklanym dzbanku. Wlej ciasto na sito. Odczekaj godzinę, ale wcześniej wsyp umyte rodzynki i skórkę cytrynową.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu:

Tymczasem przygotuj sos czekoladowy lub owocowy. Połam czekoladę na drobne kawałeczki i wrzuć do rondelka. Dodaj mleko (175 ml) i masło. Postaw rondelek na średnim ogniu i podgrzewaj sos, stale ubijając go metalową rózgą, Jeśli wolisz kwaskowy sos owocowy, wrzuć do rondelka 300 g porzeczek. Gotuj na małym ogniu, aż puszczą sok. Potem zwiększ ogień, niech sos trochę zgęstnieje. Wsyp wtedy dwie łyżki cukru, gotuj jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia, wymieszaj z łyżką likieru owocowego lub brandy.

Obierz brzoskwinie, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Pokrój owoce w cienkie plasterki. W sumie powinno być 50 plastrów. 10 odłóż do dekoracji naleśników.

Do stojącej na średnim ogniu teflonowej patelni (o średnicy około 15 cm) włóż pół łyżeczki masła. Przyrumień na niej 5 plasterków brzoskwiń. Wymieszaj ciasto naleśnikowe i wlej 1/8 część na brzoskwinie. Smaż po 3 minuty z każdej strony. Przełóż naleśnik na idealnie czystą blachę i trzymaj w ciepłym piekarniku. Szybko usmaż siedem następnych naleśników. Jeśli masz dwie nieduże patelnie, smaż po dwa naleśniki równocześnie.

Posyp naleśniki odrobiną cukru pudru i podaj z ciepłym sosem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sałatka z serem feta
następny
Brzoskwinie z bezą
poprzedni
Sałatka z serem feta
następny
Brzoskwinie z bezą