0 0
Ciasteczka Orzeszki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Mąka pszenna
4 szt Żółtko
150 g Cukier puder
1 paczka Cukier waniliowy
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 kostka Margaryna do pieczenia
szczypta Sól
Składniki na krem:
1 szt Jajko
2 łyżki Cukier puder
1 tabliczka Czekolada mleczna
1/2 kostki Masło
garść Orzechy według uznania

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasteczka Orzeszki

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na krem:

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę panią Joannę. Proste ale bardzo smaczne ciasteczka orzeszki to idealna słodka przekąska na deser dla całej rodziny.

(Visited 418 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę do momentu aż cukier się rozetrze. Mąkę mieszamy z margaryną pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy jajka utarte z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli po czym zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za twarde możemy dodać łyżkę śmietany (ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi). Odkładamy na odpoczynek na około 10 minut. Formę do orzeszków nagrzewamy z obu stron na gazie, smarujemy przy pomocy pędzelka olejem i nakładamy małe porcje ciasta po czym zaciskamy i odkładamy formę z powrotem na ogień. Gdy orzeszki są już gotowe ściągamy formę i wykładamy orzeszki. Powtarzamy tę czynność dopóki starczy nam ciasta.
Masa:
Jajko ubijamy na parze, dodajemy cukier puder oraz roztopioną czekoladę i margarynę. Na końcu dodajemy zmielone orzechy.

Orzeszki napełniamy masą i przykrywamy drugą połówką. Gotowe!

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ciasto genueńskie z brzoskwiniami
następny
Krem marchewkowy
poprzedni
Ciasto genueńskie z brzoskwiniami
następny
Krem marchewkowy