0 0
Marmolada jabłkowo – cytrynowa

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

5 szt Cytryna
20 szt Jabłka Reneta lub Antonówka
2 i 1/2 kg Cukier
1 łyżeczka Kardamon
5 szt Goździk

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Marmolada jabłkowo – cytrynowa

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Domowe przetwory zawsze są najlepsze. Proponujemy przepis na marmoladę cytrynowo – jabłkową. Pasuje idealnie do ciast i deserów.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Wyszoruj cytryny szczoteczkę - pod bieżącą wodą (gorącą), Osusz i pokrój w cieniutkie plasterki razem ze skórką. Wlej do garnka 3 szklanki wody, włóż plasterki cytryny i gotuj na małym ogniu przez 60 minut.

W tym czasie obierz jabłka ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do niskiego, szerokiego rondla. Postaw na małym ogniu i smaż, aż przecier zgęstnieje - od czasu do czasu wymieszaj. Połącz masę cytrynową, powinna być szklista z rozgotowanymi jabłkami. Wsyp cukier partiami, sprawdzając smak marmolady. Dodaj zmielony kardamon i goździki. Smaż marmoladę jeszcze przez 30 minut. Gorącą przekładaj do niedużych słoiczków. Przykryj wieczkami, a gdy zastygnie, kładź krążki pergaminu posmarowanego wódką i dopiero teraz szczelnie zakręcaj słoiki.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pieczeń na niedzielę
następny
Szybki i dobry jabłecznik
poprzedni
Pieczeń na niedzielę
następny
Szybki i dobry jabłecznik