0 0
Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe:
500 ml Mleko 3,2 %
100 ml Woda gazowana
250 g Mąka pszenna
1 szt Jajko
1 łyżka Olej
szczypta Sól
Składniki na masę serową:
400 g Twaróg 4 razy zmielony
250 g Mascarpone
5 łyżek Cukier puder
1 łyżeczka Pasta waniliowa
Składniki na sos:
1 puszka Brzoskwinie w puszcze
2,5 łyżki Galaretka brzoskwiniowa
2 łyżki Cukier
30 ml Woda

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • Składniki na masę serową:

  • Składniki na sos:

Opis

Udostępnij

Naleśniki to jedno z najprostszych i jakże wdzięcznych dań. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne – naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy. Uwielbiają je nie tylko dzieci. Można je przyrządzać i podawać na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Tym razem proponuję naleśniki na słodko, z białym serem i pysznym brzoskwiniowym sosem.
Składniki:
Naleśniki:
500 ml mleka
100 ml wody gazowanej
250 g mąki pszennej
1 całe jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Ser:
400 g sera białego trzykrotnie mielonego
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Sos brzoskwiniowy:
1 duża puszka brzoskwiń
2,5 łyżki galaretki brzoskwiniowej*
2 łyżki cukru**
50 ml wody

(Visited 33 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie naleśników:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej:

Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.

3
Zakończ etap

Przygotowanie sosu brzoskwiniowego:

Puszkę z brzoskwiniami otwieramy, wyjmujemy brzoskwinie. Syrop z brzoskwiń wlewamy do rondelka i dodajemy cukier. Połowę owoców kroimy na mniejsze kawałki. Drugą połowę brzoskwiń miksujemy w blenderze na mus. Mus dodajemy do syropu z brzoskwiń i podgrzewamy do momentu, aż się zagotuje.Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojone brzoskwinie.
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i dodajemy do podgrzewanego musu z owocami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje. Sos powinien mieć konsystencję kisielu. Naleśniki smarujemy serkiem, składamy i polewamy sosem brzoskwiniowym. Dekorujemy świeżą miętą.
* konsystencja może się troszkę różnić, gdyż wszystko zależy od tego, ile syropu jest w puszce.
** cukier można pominąć. Ja dodałam, ponieważ u nas brzoskwinie w puszce są bardziej kwaskowe i naturalne. W Polsce przeważnie występują w bardzo słodkim syropie.
Moje rady:
- w okresie letnim do zrobienia sosu, można wykorzystać świeże owoce.
- naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Krem z ziemniaków
następny
Koktajl mango – banan
poprzedni
Krem z ziemniaków
następny
Koktajl mango – banan

Dodaj komentarz