1 0
Omlet z konfiturą morelową

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

3 sztuki Jajko
2 łyżki Kwaśna śmietana 12%
szczypta Sól
szczypta Cukier
1 łyżka Masło
2 łyżki Konfitura morelowa
1 łyżka Brandy lub rumu
do posypania Cukier puder

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Omlet z konfiturą morelową

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Omlet to jedno z najpopularniejszych przystawek. Nasz przepis to omlet z konfiturą morelową. Musisz wykonać go na rodzinne śniadanie.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Oddziel w jednym jajku żółtko od białka. Ubij białko ze szczyptą cukru na sztywną pianę.

W miseczce ubij dwa całe jajka i żółtko - dodaj szczyptę soli i śmietankę. Wymieszaj z pianą.

Podgrzej w rondelku konfiturę z rumem lub brandy.

Rozgrzej na patelni masło, wlej masę omletową, Smaż na średnim ogniu - mieszając omlet drewnianą szpatułką. Gdy płynna masa z wierzchu spłynie na dno przestań mieszać i pozwól, by omlet od spodu ładnie się przyrumienił. Jeśli lubisz pulchne omlety, przykryj patelnię pokrywką - omlet jeszcze urośnie.

Gotowy omlet posmaruj konfiturą, złóż na pół i zsuń na ogrzany talerz. Posyp cukrem pudrem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Omlet aux fines herbes
następny
Omlet z pieczarkami i boczkiem
poprzedni
Omlet aux fines herbes
następny
Omlet z pieczarkami i boczkiem