0 0
Pasztet z owoców i kurczaka

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Piersi z kurczaka
1 puszka Brzoskwinie w puszcze
1 puszka Gruszki w puszce
2 sztuki Jabłka
100 g Migdały
1/2 sztuki Cytryna
2 ząbki Czosnek
1 łyżeczka Estragon
2 sztuki Goździk
Cynamon
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
2 łyżki Masło
Sól
Pieprz
10 g Zelantyna

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pasztet z owoców i kurczaka

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Smaczny i lekki pasztet z owocami i kurczakiem. Wyjątkowe danie na przystawkę. Na pewno przypadnie do gustu Twojej rodzinie, Życzymy smacznego.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Natrzeć mięso kurczaka solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Rozgrzać w rondlu masło, włożyć kurczaka i natychmiast wlać syrop z gruszek (odcedzone owoce włóż do miseczki). Wsypać estragon i dusić mięso na małym ogniu przez 35 minut. Od czasu do czasu wlać 1 - 2 łyżki syropu gruszkowego. Mięso nie powinno się przyrumienić.

W tym czasie obrać z łupin migdały, pokroić na płatki. Odcedzić brzoskwinie, podzielić na kawałki. Zagotować w rondelku szklankę wody z goździkami i szczyptą cynamonu. Włożyć pokrojone na ósemki jabłka, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu.

Odcedzić owoce, a gorący kompot wymieszać z żelatyną. Połączyć syrop z brzoskwiń z kompotem jabłkowym. Dodać 2 -2 łyżki sosu, który powstał z duszenia kurczaka (ale najpierw zdejmij z sosu cały tłuszcz). Jeśli galaretka ma zbyt słodki smak, dodać jeszcze łyżkę sosu.

Posmarować podłużną formę oliwą. Ułożyć na dnie warstwę owoców, potem pokrojone na kawałki piersi kurczaka. owoce i znów piersi kurczaka, owoce. Rozsypać migdały, wszystko lekko wymieszać i wlać galaretkę. Wstawić pasztet do lodówki. Podać z tatarskim, żurawinowym bądź chrzanowym sosem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ciasto wawelskie
następny
Śledź egzotyczny
poprzedni
Ciasto wawelskie
następny
Śledź egzotyczny