0 0
Botwinka

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki:
3 szt Skrzydełka z kurczaka
2.5 l Woda
1 pęczek Włoszczyzna
2 pęczki Botwinka
1 szt Burak średni
1 pęczek Koperek
3-4 łyżki Śmietana 22%
szczypta Cukier
1/2 szt Cytryna
do smaku Sól
do smaku Pieprz
Dodatkowo:
4 szt Jajko

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Botwinka

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków – botwinkę mogłabym jeść codziennie.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zupy:

Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie ugotowane. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy śmietanę i świeżo posiekany koperek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami ze świeżo posiekanym koperkiem.
Moje rady:
- zupę można również ugotować na wywarze z warzyw

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zupa szczawiowa
następny
Zapiekanka ziemniaczana à la lazagne
poprzedni
Zupa szczawiowa
następny
Zapiekanka ziemniaczana à la lazagne

Dodaj komentarz