0 0
Butter chicken

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na marynatę:
500 g Filet z kurczaka
3 łyżki Jogurt typu greckiego
3 cm Świeży imbir
3 ząbki Czosnek
1/2 łyżeczki Garam masala
1/2 łyżeczka Kurkuma
1/2 łyżeczki Ostra papryka
1 łyżeczka Kmin rzymski
1/2 lyżeczki Sól morska
2 łyżki Sok z liminki
Składniki na sos:
2 łyżki Masło ghee
2 szt Cebula
180 g Passata pomidorowa
3 ząbki Czosnek
3 cm Świeży imbir
1 łyżeczka Garam masala
1 łyżeczka Mielona papryka chili
1/2 łyżeczka Mielona kozieradka
1 łyżeczka Mielona kolendra
1 łyżeczka Kurkuma
1/2 łyżeczka Kmin rzymski
2 strączki Zielony kardamon
1/2 szklanki Mielone orzechy nerkowca
1 laska Cynamon
120 ml Śmietana kremówka 36%
1/2 szklanki Mleko 3,2 %
1 łyżka Cukier trzcinowy
2 łyżki Sok z limonki
40 g Masło
Dodatkowo:
do ozdoby Świeża kolendra

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Butter chicken

Właściwości:
    Kuchnia:
    • 1 godzina i 30 minut
    • Porcje 4
    • Trudny

    Składniki

    • Składniki na marynatę:

    • Składniki na sos:

    • Dodatkowo:

    Opis

    Udostępnij

    Przystanek – Indie! Jest to miejsce na ziemi, które skradło moje serce – a w szczególności wspaniała kuchnia tego kraju. Jest to kraj tak różnorodny, nie dający się opisać jednym słowem – mieszanina wszechobecnych dźwięków, kolorów, zapachów i smaków. Kuchnia indyjska jest wyjątkowa – uwielbiam ją za prostotę i bogactwo aromatycznych przypraw. Butter Chicken, zwany w Indiach murgh makhani, to delikatne kawałki kurczaka zanurzone w aromatycznym, kremowym i lekkim sosie. Cała gama przypraw tworzy na prawdę niezwykłe i pyszne danie, które na długo zapada w naszej pamięci.

    (Visited 37 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie marynaty:

    Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 10-15 minut.

    2
    Zakończ etap

    Przygotowanie sosu:

    Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy czosnek, imbir i mieszając podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy: garam masalę, kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i paprykę chili. Wszystko podsmażamy około 2-3 minut, mieszając. Następnie dodajemy pomidory, orzechy, cukier, całe ziarna kardamonu i laskę cynamonu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
    Dodajemy kurczaka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a sos stanie się jednolity. Wyjmujemy laskę cynamonu i kardamon. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Butter Chicken Masala zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. Ja podałam z ryżem basmanti. Przepis na chlebki naan znajdziecie blogu
    Moje rady:
    – kurczaka można również podsmażyć na patelni
    – nie przerażajcie się długą listą składników. To przede wszystkim gama przypraw, które w połączeniu tworzą genialne danie
    बोन अप्पेतित!!!

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
    następny
    Śledź pod jabłkową pierzynką
    poprzedni
    Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
    następny
    Śledź pod jabłkową pierzynką

    Dodaj komentarz