0 0
Chłopska terryna

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki:
300 g Bekon bez skóry
400 g Mielona wołowina
400 g Mielona cielęcina
400 g Filet z kurczaka
150 g Kurze wątróbki
45 g Orzechy pistacjowe
1 szt Jajko
3 łyżki Brandy
1 łyżeczka Liście tymianku posiekane
do smaku Ziele angielskie mielone
do smaku Gałka muszkatołowa
do smaku Pieprz
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Chłopska terryna

Kuchnia:
  • 3 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki:

Opis

Udostępnij

Dziś zabieram Was do zachodniej części Europy, gdzie terrina jest bardzo popularną przystawką podawaną w wielu restauracjach. Terrina to rodzaj grubo mielonego pasztetu robionego z różnego rodzaju mięsa. Terrinę piecze się w kamionkowej formie, zanurzonej w kąpieli wodnej. Francuzi podają ją z korniszonami, marynowanymi cebulkami i chrupiącą bagietką. Wskazany jest również kieliszek dobrego, czerwonego wina.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie terriny:

Środek formy ceramicznej o wymiarach 11 x 25 cm i pojemności około 1,5 litra natłuszczamy masłem. Układamy plastry bekonu na spodzie formy tak, aby kawałek zwisał na zewnątrz. Przyciskamy mocno do spodu i brzegów naczynia. W ten sam sposób układamy kolejne plastry. Wszystkie powinny leżeć blisko siebie, żeby w żadnym miejscu nie było widać ceramicznego dna. Ostatecznie cała forma powinna być przykryta bekonem. Mięso mielone wkładamy do dużej miski. Dodajemy posiekane drobno kawałki fileta z kurczaka, oczyszczone i posiekane wątróbki, cielęcinę i wieprzowinę. Dodajemy jajko, grubo posiekane pistacje, doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przekładamy do naczynia wyłożonego bekonem. Powierzchnię dociskamy i wygładzamy. Zwisające kawałki bekonu zawijamy na wierzch pieczeni tak, aby była całkowicie przykryta bekonem. Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do brytfanny. Do brytfanny wlewamy tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180′C i pieczemy 1 godzinę i 40 minut. Terrina powinna odrobinę odchodzić od naczynia, a po nakłuciu wykałaczką puszczać jasne soki. Po upieczeniu zdejmujemy folię aluminiową i wylewamy płyn, który zebrał się podczas pieczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, po czym chłodzimy w lodówce.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zapiekanka ziemniaczana à la lazagne
następny
Bułeczki z cheddarem
poprzedni
Zapiekanka ziemniaczana à la lazagne
następny
Bułeczki z cheddarem

Dodaj komentarz