0 0
Chrust lany

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto
3 szt Jajko
16 g Cukier waniliowy
220 g Mąka
150 ml Mleko 3,2 %
20 ml Wódka
szczypta Sól
Dodatkowo
do posypania Cukier puder
do smażenia Olej słonecznikowy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Chrust lany

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Dodatkowo

Opis

Udostępnij

Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np. talerza. W domu robi się zazwyczaj mniejsze czyli mini funnel cakes. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą – chrust lany. Nazwa może być nie co mylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel Cakes są mięciutkie, w smaku przypominają raczej pączki czy oponki i są naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta

W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką *. Małym strumieniem wyciskamy na rozgrzany olej, tworząc dowolne wzorki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Chrusty wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Moje rady:
Jeśli nie posiadacie rękawa cukierniczego można użyć:
– klasycznego lejka, który z pewnością jest w każdej kuchni
– grubej torebki foliowej. Odcinamy wtedy jeden róg i gotowe
– wyciskanej butelki po gotowym sosie np. grillowym, ketchupie czy musztardzie. Należy pamiętać, aby taką butelkę przed użyciem dobrze umyć i wyparzyć
* użyłam tylko Wilton nr 12

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Faworki
następny
Leśny mech
poprzedni
Faworki
następny
Leśny mech

Dodaj komentarz