0 0
Ciasto genueńskie z brzoskwiniami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na biszkopt:
8 szt Jajko
1 szt Cytryna
250 g Cukier
250 g Mąka
100 g Masło
szczypta Proszek do pieczenia
Marmolada brzoskwiniowa:
1 i 1/2 kg Brzoskwinie
1 paczka Żelatyna w proszku
500 g Cukier
Krem waniliowy:
2 szt Jajko
100 g Cukier puder
200 g Masło
1/2 laski Wanilia
25 ml Spirytus

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto genueńskie z brzoskwiniami

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na biszkopt:

  • Marmolada brzoskwiniowa:

  • Krem waniliowy:

Opis

Udostępnij

Wyśmienite ciasto genueńskie z brzoskwiniami to idealny przepis na deser dla całej rodziny.

(Visited 73 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Roztop masło w niewielkim rondelku i przecedź przez sitko. Odstaw. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z połową cukru, aż zbieleją. Dodaj skórkę otartą z cytryny i sok cytrynowy.

Ubij białka na sztywną pianę. Wsypuj stopniowo resztę cukru i ubijaj białka tak długo, aż staną się lśniące. Delikatnie wymieszaj 4 łyżki piany z masą żółtkową. Przesiej mąkę nad naczyniem z żółtkami i ostrożnie wymieszaj (idealna do mieszania delikatnych mas jest trzepaczka rózgowa. Wlej masło, ale bez mlecznego osadu z dna, wymieszaj i połącz ciasto z pianą.

Wyłóż blaszkę pergaminem do pieczenia. Przełóż ciasto, powinno mieć około 5 cm wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

Obierz ze skórki owoce, pokrój w plasterki. Połowę wrzuć do rondla o grubym dnie, wlej sok z cytryny i smaż na średnim ogniu - pod przykryciem. Po 15 minutach wsyp cukier, smaż jeszcze przez 5 minut. Wrzuć resztę owoców, smaż przez 5-7 minut, aż dodane brzoskwinie trochę zmiękną. Wymieszaj żelatynę z z niewielką ilością wody, wlej do gorącej marmolady. Starannie wymieszaj i odstaw z ognia.

Przetnij wanilię na pół, zesktob ostrym nożykiem miąższ i wymieszaj ze spirytusem. Wbij jajka do rondelka o grubym dnie, wsyp cukier i postaw rondelek na małym ogniu. Ubij trzepaczką gęsty kogiel - mogiel. Mikserem utrzyj masło, dodaj stopniowo wystudzony krem jajeczny, a na końcu spirytus z wanilią.

Smaruj przecięty biszkopt kremem na zmianę z przygotowaną marmoladą.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Papryka faszerowana po włosku
następny
Ciasteczka Orzeszki
poprzedni
Papryka faszerowana po włosku
następny
Ciasteczka Orzeszki