0 0
Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki:
500 g Truskawki
250 g Rabarbar
50 g Cukier
1 łyżka Skrobia ziemniaczana
1 opakowanie Cukier waniliowy
Składniki na crumble:
150 g Mąka
100 g Cukier
100 g Masło

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Kuchnia:
    • Porcje 3
    • Łatwy

    Składniki

    • Składniki:

    • Składniki na crumble:

    Opis

    Udostępnij

    Kuchnia angielska często określana jest mianem najgorszej i zazwyczaj kojarzona jest wyłącznie z angielskimi śniadaniami składającymi się niemal z samych smażonych i tłustych produktów. Jednak to właśnie z kuchni angielskiej wywodzi się jeden z prostszych, a zarazem pyszniejszych owocowych deserów – crumble. Wydawać by się mogło, że nic w tym niezwykłego – ot, warstwa owoców przykrytych kruszonką. Jednak to proste połączenie okazuje się zaskakująco efektowne i pyszne.

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie

    Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, a truskawki na ćwiartki. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, aby składniki się połączył. Tak przygotowanymi owocami napełniamy kokilki, dociskając owoce do dna.

    2
    Zakończ etap

    Przygotowanie Crumble:

    Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i rozcieramy między palcami do uzyskania kruszonki. Jeżeli jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę mąki. Gotową kruszonką obficie posypujemy owoce. Wypełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25-30 minut.
    Moje rady:
    - deser świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno
    - do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów
    - deser możemy przygotować wcześniej, jednak kruszonką posypujemy owoce dopiero, gdy chcemy całość zapiec. W przeciwnym razie kruszonka nasiąknie i nie będzie chrupiąca.

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Eskalopki z indyka
    następny
    Kapuśniak
    poprzedni
    Eskalopki z indyka
    następny
    Kapuśniak

    Dodaj komentarz