0 0
Delikatny krem z selera

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
1 szt Seler korzeniowy
6-8 łodyg Seler naciowy
1 szt Cebula
1 szt Ziemiaki
500 ml Bulion drobiowy
125 ml Śmietanka 30%
10 dag Ser z niebieską pleśnią
50 g Serek topiony emmentaler
szczypta Gałka muszkatołowa
szczypta Sól
szczypta Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Delikatny krem z selera

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Pyszna kremowa zupa z selera z dodatkiem sera z niebieską pleśnią.

(Visited 295 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zupy

Selera korzeniowego obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy oba rodzaje selera i podsmażamy wszystko razem kilka minut. Dodajemy zawartość patelni do gorącego bulionu, stopniowo dodajemy również śmietanę cały czas mieszając. Dodajemy serek topiony, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy krem przyprawami. Przed podaniem dekorujemy listkami selera naciowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Moje rady:
Warto urozmaicić danie i posypać krem dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi lub polać delikatnie olejem z orzechów.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pizza Rimini
następny
Makowiec w cieście krucho – drożdżowym
poprzedni
Pizza Rimini
następny
Makowiec w cieście krucho – drożdżowym

Dodaj komentarz