fbpx
0 0
Drożdżowa strucla makowa

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe
600 g Mąka pszenna
45 g Świeże droźdże
6 szt Żółtko
180 ml Mleko 3,2 %
150 g Masło
6 łyżek Cukier
1 i 1/2 łyżki Olej słonecznikowy
1/2 łyżeczki Sól
1/2 łyżeczki Spirytus
1 opakowanie Cukier waniliowy
Składniki na masę makową
500 g Mak
6 szt Białko
250 g Cukier
60 g Masło
100 g Rodzynki
50 g Orzechy włoskie
4 łyżki Kandyzowana skórka pomarańczowa
3 łyżki Miód
szczypta Sól
Dodatkowo
1 szt Jajko

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Drożdżowa strucla makowa

Kuchnia:
  • 1 godzina i 45 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto drożdżowe

  • Składniki na masę makową

  • Dodatkowo

Opis

Udostępnij

Makowiec jest nieodłączną częścią każdych Świąt. Strucla makowa musi być obecna za równo na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc. Puszyste drożdżowe ciasto naszpikowane dużą ilością maku z bakaliami, pachnące miodem łatwo się przechowuje i długo zachowuje świeżość.

 

 

(Visited 94 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Pierwsze kroki / przygotowanie zaczynu

Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodajemy pokruszone drożdże i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy makowej

Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy mak z nadmiaru wody. Najlepiej użyć do tego sitka i lnianej ściereczki. Suchy mak mielimy dwukrotnie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po czym odsączamy z wody. Orzechy drobno siekamy, masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z solą na sztywną piankę. Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do maku dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy cienko na prostokątne placki. Nakładamy masę makową, zostawiając około 2 -3 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Zwijamy ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę. Gotowe strucle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy około 40-50 minut. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.
Moje rady:
– rolady makowe można upiec również w foremce keksowej
– do masy makowej można użyć dowolnego aromatu. Ja nie dodaję, gdyż kojarzy mi się ze sklepowymi makowcami
– wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową
– makowiec w czasie pieczenia lubi pęknąć gdzieś po boku. To normalne,więc zupełnie się tym nie przejmujcie.

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Muffiny a’la pączki
następny
Bigos staropolski
poprzedni
Muffiny a’la pączki
następny
Bigos staropolski

Dodaj komentarz