1 0
Faszerowana ŁATA CIELĘCA

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 kg Łata cielęca
50 g cielęcina
100 g Masło
3 łyżki Tarta bułka
3 sztuki Jajko
100 g Suszone morele
100 g Rodzynki
5 sztuk Figi suszone
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka Pieprz
1 łyżeczka Rozmaryn
1 główka Czosnek
Sól
Mielona papryczka Chilli

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Faszerowana ŁATA CIELĘCA

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Faszerowana łata cielęca, słodko-bakaliowa. Podawana na zimno z borówkami i chrzanem. Przystawka na uroczyste przyjęcie. Wypróbuj nasz przepis.

(Visited 2 366 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Rozłóż łatę cielęcą na dużej desce, odetnij brzegi tak, by powstał foremny prostokąt. Natrzyj mięso 3 ząbkami czosnku (zmiażdżonymi), solą, pieprzem i sporą ilością startej gałki muszkatołowej. Odstaw w chłodne miejsce. Zmiel cielęcinę i odkrojone skrawki łaty. Utrzyj masło z 1/3 łyżeczki soli, zmielonej gałki muszkatołowej, rozmarynem i 2 ząbkami czosnku. Dodaj żółtka, ucieraj puszystą masę. Dodaj mięso, bułkę tartą, rodzynki, pokrojone w paseczki morele i figi. Wszystko starannie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta wlej kilka łyżek bulionu (może być z kostki). Ubij białka ze szczyptą soli, ostrożnie wymieszaj pianę z farszem.

Ułóż nadzienie na łacie cielęcej, brzegi zapnij wykałaczkami, a potem zasznuruj dokładnie roladę grubą nicią.

Rozgrzej w brytfannie 4 łyżki oleju, wsyp resztę czosnku, kilka moreli, ułóż roladę. Wlej 3 - 4 łyżki gorącej wody, przykryj brytfannę folią aluminiową i piecz mięso około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanny. Zostaw mięso w brytfannie całą noc. Podaj na zimno z borówkami i chrzanem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Łosoś w galarecie z majonezem
następny
Faszerowane bakłażany
poprzedni
Łosoś w galarecie z majonezem
następny
Faszerowane bakłażany