0 0
Kapuśniak

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki:
300 g Kapusta kwaszona
400 g Żeberka surowe wieprzowe
4 szt Ziemniak duże
1 szt Cebula duża
1 szt Marchew
1 szt Korzeń pietruszki
1/4 szt Korzeń selera
1/2 szt Por
2 szt Liść laurowy
4 ziarenka Ziele angielskie
do smaku Majeranek
do smaku Sól
do smaku Pieprz
Zasmażka:
2 łyżki Mąka
odrobina Oliwa z oliwek
Dodatkowo:
do dekoracji Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kapuśniak

Kuchnia:
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki:

  • Zasmażka:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Kapuśniak to bardzo popularna w Polsce zupa – sycąca, rozgrzewająca o zdecydowanym, kwaśnym smaku. Najczęściej pojawia się na naszych stołach jesienno – zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje się rozgrzać i nabrać energii. Podana z kromką świeżego pieczywa może stanowić pełen, sycący posiłek.

 

(Visited 79 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zupy:

Warzywa obieramy. Żeberka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny, dodajemy korzeń pietruszki, marchew, selera, pora i pół łyżeczki soli. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso, warzywa i przyprawy. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy ją pokroić. Gotujemy kolejne 20 minut. Do zupy dodajemy pokrojona marchew z wywaru i mięso z żeberek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Cebulę bez oleju przekładamy do zupy. Do pozostałego oleju na którym smażyła się cebulka dodajemy mąkę, dokładnie rozprowadzamy i podsmażamy chwilkę, aby powstała zasmażka. Do zupy dodajemy zasmażkę i doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu, otartym majerankiem i solą. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Crumble truskawkowo-rabarbarowe
następny
Kremowa zupa z tortellini i groszkiem
poprzedni
Crumble truskawkowo-rabarbarowe
następny
Kremowa zupa z tortellini i groszkiem

Dodaj komentarz