fbpx
0 0
Karp po polsku w szarym sosie

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na karpia
1.5 - 2 kg Karp
1 pęczek Włoszczyzna
2 szt Cebula
do smaku Sól
do smaku Pieprz
kilka szt Liść laurowy
kilka ziaren Ziele angielskie
Składniki na sos
2 łyżki Masło
2 łyżki Mąka
2 szklanki Wywar rybny
1 łyżka Cukier
Pół garści Rodzynki
Pół garści Migdały
1 kieliszek Koniak

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Karp po polsku w szarym sosie

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Średni

Składniki

  • Składniki na karpia

  • Składniki na sos

Opis

Udostępnij

Jedno z najbardziej starych Polskich przepisów. Karp to tradycja również na Wigilijnym stole.

(Visited 284 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ryby i wywaru rybnego

Karpia oczyszczamy i obcinamy mu łeb, płetwy i ogon. Solimy i odstawiamy. Na włoszczyźnie z cebulą i przyprawami gotujemy smak. Gdy jarzyny zmiękną , dodajemy głowę, płetwy i ogon i gotujemy ok. godziny. Gdy wywar przestygnie, wkładamy dzwonka ryby i gotujemy ok. 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu

Przygotowanie sosu. W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę (może się lekko zrumienić) i dwie szklanki wywaru, stale mieszając zagotowujemy, dodajemy koniak. Z cukru robimy karmel ( rozpuszczamy na patelni cukier, gdy się zarumieni na ciemny kolor, wlewamy ćwierć szklanki wody stale mieszając.) Wlewamy karmel do sosu, dodajemy obrane migdały, pokrojone w paseczki, namoczone i przebrane rodzynki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowanego karpia obieramy z ości i czyste dzwonka wkładamy do sosu. Przed podaniem podgrzewamy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zupa buraczana
następny
Kapusta ze śliwkami
poprzedni
Zupa buraczana
następny
Kapusta ze śliwkami

Dodaj komentarz