0 0
Kawior z bakłażana

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 kg Bakłażan
300 g Papryka zielona
300 g Pomidor
120 g Cebula
100 g Marchew
2 ząbki Czosnek
3 łyżki Olej
30 g Papryka słodka mielona
30 g Ocet 9 %
do smaku Sól
do smaku Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kawior z bakłażana

Kuchnia:
    • 1 godzina i 30 minut
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ”badridżani kizilala” czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne pasty w których podstawą jest owa fioletowa jagoda. Ich głównym składnikiem jest pieczony bakłażan. Pozostałe składniki można modyfikować do woli, za każdym razem delektując się nową odsłoną tej wspaniałej przystawki. Ta wyśmienita przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Niestandardowa i oryginalna o ciekawym smaku idealnie będzie pasować do chleba, tostów czy krakersów.

    (Visited 34 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie:

    Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie bakłażany powinny być miękkie, skórka ciemnobrązowa, a po naciśnięciu palcem łatwo się deformować. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy również w niewielką kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Z upieczonego bakłażana usuwamy komory nasienne. Resztę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonych warzyw. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy zmiażdżony czosnek, ocet i mieszamy.
    Gotowy kawior przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 15 minut. Studzimy przekręcając słoiczki do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Ciasto ze śliwkami i bezą
    następny
    Marynowane brokuły
    poprzedni
    Ciasto ze śliwkami i bezą
    następny
    Marynowane brokuły

    Dodaj komentarz