0 0
Kompot z rabarbaru

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
600 g Rabarbar
100 g Cukier
Dodatkowo:
kilka listków Świeża mięta
kilka kostek Lód

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kompot z rabarbaru

Kuchnia:
  • Porcje 8
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. Tradycyjny polski kompot niestety trafił do lamusa i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje, nektary i oranżady. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie, a ponadto świetnie smakuje. W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż szklanka dobrze schłodzonego kompotu.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie kompotu:

Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy w 1 cm kawałki. Zalewamy wodą tak,aby dobrze przykryć rabarbar. Dodajemy cukier i gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Jeśli zachodzi taka potrzeba dosładzamy i uzupełniamy wodą. Tak przygotowany kompot należy schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu dobrze jest do kompotu wrzucić parę listków świeżej mięty, co zdecydowanie podkreśli smak. Podajemy dobrze schłodzony, najlepiej z kostkami lodu.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Bułeczki Hot Dogi
następny
Sandacz lub szczupak po polsku
poprzedni
Bułeczki Hot Dogi
następny
Sandacz lub szczupak po polsku

Dodaj komentarz