0 0
Kotleciki z białej kiełbasy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
1 kg Biała kiełbasa surowa
1 szt Jajko
3 ząbki Czosnek
do smaku Majeranek
do smaku Sól
do smażenia Olej
Składniki na sos chrzanowy:
200 ml Bulion warzywny
150 ml Mleko
2 łyżki Chrzan tarty
2 łyżki Masło
1,5 łyżki Mąka
do smaku Biały pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
200 g Kasza kuskus
200 ml Bulion warzywny lekki
1/2 pęczka Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kotleciki z białej kiełbasy

Kuchnia:
  • 50 minut
  • Porcje 8
  • Średni

Składniki

  • Składniki na sos chrzanowy:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z lekką kaszą kuskus. Tak powstało wspaniałe danie, które może być zarówno świątecznym, wielkanocnym obiadem jak i codziennym, pysznym daniem.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie kotlecików:

Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu chrzanowego:

W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

3
Zakończ etap

Czynności końcowe:

Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.
Notes
- zadbajcie o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania
- chrzanu można dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki
- mlekiem można regulować gęstość sosu
- kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pomidorowa z makaronem
następny
Konfitura z marchwi i cytryn
poprzedni
Pomidorowa z makaronem
następny
Konfitura z marchwi i cytryn

Dodaj komentarz