0 0
Krem szparagowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 litr Bulion drobiowy
1/2 kg Szparagi
60 g Masło
40 g Mąka
2 sztuki Żółtko
150 g Śmietanka 30%
Sól
Cukier
Biały pieprz
szczypta Gałka muszkatołowa
garść Natka pietruszki
do smaku Sok z cytryny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Krem szparagowy

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Przepyszna i delikatna zupa szparagowa. Podawana z maleńkimi grzankami to idealne danie na przystawkę. Wykorzystaj ten przepis.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Umyj pędy szparagów, odetnij ściemniałe końce i pokrój na trzy centymetrowe kawałki.

Zagotuj 1/2 litra wody, wsyp po pół łyżeczki soli i cukru. Dodaj łyżkę masła i włóż szparagi. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Odcedź, a wywar zachowaj.

W rondelku rozgrzej resztę masła, wsyp mąkę i smaż przez 2 minuty, na małym ogniu (zasmażka ma pozostać biała). Wlej szklankę bulionu, łyżkę soku cytrynowego. Przypraw gałką muszkatołową i zagotuj. Wlej do garnka wywar ze szparagów i bulion. Dodaj zasmażkę, wymieszaj starannie trzepaczką rózgową i gotuj zupę na małym ogniu przez 5 minut. Przypraw, jeśli trzeba solą i cukrem. Wsyp pieprz i włóż szparagi.

W garnuszku ubij śmietankę z żółtkami. Wlej do zupy, podgrzewaj, ale już nie gotuj. Podawaj w bulionówkach, posypanych natką pietruszki z małymi grzankami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Botwina
następny
Chutney z cebuli
poprzedni
Botwina
następny
Chutney z cebuli