0 0
Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1,5 litra Bulion drobiowy * można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego
200 g Czerwona soczewica
200 ml Mleko
4 szt Marchew średnia
1 szt Cebula średnia
2 cm Świeży imbir
6 łyżek Passata pomidorowa
3 łyżki Masło
1/3 łyżeczki Pieprz cayenne
1/2 łyżeczki Papryka słodka mielona
do smaku Sól morska
do smaku Pieprz
Dodatkowo:
Natka pietruszki
Gęsty jogurt naturalny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Kuchnia:
    • Łatwy

    Składniki

    • Dodatkowo:

    Opis

    Udostępnij

    Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie – właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kemowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.

    (Visited 294 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie:

    Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając.
    Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.
    Afiyet olsun!!!

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem
    następny
    Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem
    poprzedni
    Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem
    następny
    Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

    Dodaj komentarz