0 0
Krem z dyni i batatów

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
500 g Dynia
450 g Bataty
1,5 litra Bulion warzywny
2 szt Marchew średnie
1 szt Cebula średnia
4 ząbki Czosnek
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Mielony kmin rzymski
1 łyżeczka mielona papryka słodka
1/2 łyżeczki Pieprz cayenne
1/2 łyżeczki Biały pieprz
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
30 g Suszone pestki dyni

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Krem z dyni i batatów

Kuchnia:
  • 45 minut
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Podczas ostatnich zakupów zobaczyłam kilka ogromnych skrzyń z dyniami. Pospiesznie skierowałam się w ich kierunku, gdyż co roku wyczekuję na nie z niecierpliwością. U nas w Irlandii pojawiają się bardzo późno, tuż przed Halloween i równie szybko znikają. Koło dyni leżały skromnie bataty, które choć z pozoru bywają duże to przy tych pomarańczowych, dużych głowach marnie wyglądały. Patrząc na ten zestaw od razu wpadłam na pomysł, aby krem z dyni połączyć z batatami. Wrzuciłam kilka ładnych dyń do koszyka i dorzuciłam bataty. W drodze powrotnej myślałam nad przepisem. Tak właśnie powstał przepis na tą jesienną, kremową i rozgrzewającą zupę.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zupy:

Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Dynię i bataty kroimy w większą kostkę, a marchew w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku przyprawami. Pestki dyni rozdrabniamy przy pomocy blendera. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Posypujemy mielonymi pestkami dyni. Podajemy z grzankami.
Notes
* można użyć bulionu drobiowego
- jeśli lubicie bardziej zdecydowane smaki, możecie dodać więcej pieprzu cayenne

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tort toffi z nutą kawową
następny
Róże z lukru plastycznego
poprzedni
Tort toffi z nutą kawową
następny
Róże z lukru plastycznego

Dodaj komentarz