fbpx
0 0
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto kruche:
300 g Mąka pszenna
50 g Mąka krupczatka
200 g Masło zimne
150 g Cukier
2 sztuki Żółtko duże
1 łyżeczka Pasta waniliowa
szczypta Sól
Składniki na nadzienie:
1 kg Rabarbar
200 g Marcepan

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:

  • Składniki na nadzienie:

Opis

Udostępnij

Uwielbiam wypieki z rabarbarem za ich słodko-kwaśną nutę! W połączeniu ze słodkim marcepanem i kruchym, waniliowym ciastem tworzy boskie połączenie. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu – nie może się nie udać, a efekt przechodzi oczekiwania.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta kruchego:

Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka, cukier, pastę z wanilii i szczyptę soli. Szybko zagniatamy kruche ciasto i formujemy kulę. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy razem. Tak podzielone ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Formę o wymiarach 33 × 23 wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy łącznie z bokami. Na ciasto układamy pokrojony w cienkie plastry marcepan. Na marcepan wykładamy pokrojony rabarbar i zawijamy brzegi ciasta.
Na wierzch ścieramy pozostałą część kruchego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko rumiany. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Młoda kapusta z chorizo
następny
Galette z cukinią i ricottą
poprzedni
Młoda kapusta z chorizo
następny
Galette z cukinią i ricottą

Dodaj komentarz