0 0
Kurczak Jalfrezi

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

700 g Piersi z kurczaka
500 g Krojone pomidory z puszki
2 ząbki Czosnek
1,5 cm Świeży imbir
1 szt Czerwona papryka chilii
1 płaska łyżeczka Mielona papryka chili
3 łyżeczki Kurkuma
1,5 łyżeczki Kmin rzymski
1 łyżeczka Mielona kolendra
1 łyżeczka Sok z cytryny
2 łyżki Masło
2 łyżki Masło ghee
do smaku Sól
Dodatkowo:
kilka sztuk Chlebek naan/ryż

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kurczak Jalfrezi

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Średni

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Jalfrezi to indyjskie curry – kawałki mięsa doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw w sosie pomidorowym. Powstanie tego dania wiąże się z czasami panowania Brytyjczyków w Indiach. Resztki pieczonych i gotowanych mięs pozostałe po wystawnych przyjęciach organizowanych na dworze brytyjskiej arystokracji, na których podawano tradycyjne angielskie potrawy, starano się zużyć do przygotowania posiłków jedzonych w ciągu dnia. Hojnie dodawane chili i aromatyczne przyprawy pozwalały poprawić smak niezbyt świeżego, odgrzewanego mięsa. Obecnie kurczak Jalfrezi jest jednym z najchętniej zamawianych dań kuchni indyjskiej w restauracjach Wielkiej Brytanii.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotoiwanie:

Kurczaka kroimy na 3 cm kawałki, posypujemy chili, kurkumą i dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy, aby składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzewamy masło ghee, dodajemy cebulę, papryczkę chili i pastę z imbiru i czosnku. Smażymy chwilę, mieszając. Następnie dodajemy kurczaka, pomidory i przyprawy: kumin i kolendrę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Danie podajemy z chlebkami naan bądź ryżem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kurczak Balti
następny
Kokosowo – malinowa fantazja
poprzedni
Kurczak Balti
następny
Kokosowo – malinowa fantazja

Dodaj komentarz