0 0
Leśny mech

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto
450 g Szpinak mrożony
1 szklanka Mąka tortowa
1 szklanka Mąka krupczatka
250 g Cukier
3 szt Jajko
1 szklanka Olej słonecznikowy
3 łyżeczki Proszek do pieczenia
Składniki na masę
300 ml Śmietanka 30%
2 paczki Śmietanka FIX
2 łyżki Cukier puder
Dodatkowo
1 szt Owoc Granatu

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Leśny mech

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Składniki na masę

  • Dodatkowo

Opis

Udostępnij

Ciasto Leśny Mech zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta

Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli olej i przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę lub do tak zwanego suchego patyczka.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy

Śmietanę ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie odpadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami granatu. Ciasto przed podaniem należy schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce.

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

przepis-y

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Chrust lany
następny
Muffiny a’la pączki
poprzedni
Chrust lany
następny
Muffiny a’la pączki

Dodaj komentarz