0 0
Sałatka z buraczków

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

3 kg Czerwone buraki
500 g Papryka czerowna
3 szt Cebula średnie
Składniki na zalewę:
250 ml Ocet spirytusowy
250 ml Olej
220 g Cukier
1/2 łyżeczki Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sałatka z buraczków

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na zalewę:

Opis

Udostępnij

Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do gotowania starajmy się wybierać buraki jednej wielkości, aby równomiernie się gotowały. Ugotowane buraki odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Paprykę, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie paseczki długości 3-4 cm. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy pokrojona paprykę i cebulę. Gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy starte buraczki, dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły ze sobą. Gotujemy wszystko razem około 7-10 minut. Tak przygotowane buraczki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Róże z lukru plastycznego
następny
Zalewajka świętokrzyska
poprzedni
Róże z lukru plastycznego
następny
Zalewajka świętokrzyska

Dodaj komentarz