1 0
Szynka pieczona

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
1,5 kg Surowa szynka wieprzowa
20 g Wędzony boczek
5 szt Goździk
1/2 łyżeczki Cynamon
5 szt Liść laurowy
10 ziaren Jałowiec
1 szt Cytryna
4 ząbki Czosnek
1 łyżeczka Tymianek
do smaku Sól
do smaku Pieprz
odrobina Olej słonecznikowy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Szynka pieczona

Kuchnia:
  • 2 godziny i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Domowa pieczona szynka, idealna na zimno jako wędlina na kanapki.

(Visited 529 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Marynowanie szynki

Utrzyj w miseczce pastę ze zmiażdżonego czosnku, łyżeczki soli, utłuczonych goździków, zmielonego cynamonu, 3 łyżek soku z cytryny, pieprzu i skórki otartej z cytryny. Natrzyj pastą ładnie przycięty kawałek szynki wieprzowej. Odstaw w chłodne miejsce na 3 -4 godziny.

2
Zakończ etap

Przygotowanie szynki

Lekko zmrożony boczek pokrój w cienkie płaty, obwiń nim szynkę, a potem zasznuruj. Posyp tymiankiem, obłóż liśćmi laurowymi i włóż do brytfanny. Wsyp jeszcze resztę ziaren jałowca. Podlej olejem (filiżanka, niech szynka nie przywiera do dna) i piecz w temperaturze 180 stopni około półtorej godziny. Gdy boczek się przyrumieni, wlej filiżankę gorącej wody i od czasu do czasu podlewaj szynkę sosem z dna brytfanki.

Gdy wystygnie jest idealna jako wędlina na kanapki.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sałatka Insalta Caprese
następny
Wielkanocne kaczuszki
poprzedni
Sałatka Insalta Caprese
następny
Wielkanocne kaczuszki

Dodaj komentarz