0 0
Tarta Ratatouille

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

200 g Mąka
1/2 łyżeczki Sól
1/2 łyżeczki Cukier
140 g Masło
5-6 łyżek Zimna woda lodowata
Składniki na nadzienie:
2 sztuki Bakłażan
1 sztuka Cukinia
1 sztuka Czerwona papryka
1 sztuka Papryka żółta
1 sztuka Cebula
3 ząbki Czosnek
50 g Ser żółty Grojer
10 sztuk Oliwki czarne
3 łyżki Oliwa z oliwek
do smarowania Masło
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tarta Ratatouille

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na nadzienie:

Opis

Udostępnij

Tarta ratatouille z warzywnym farszem na kruchym spodzie. Idealna na rodzinną kolacje. Przepis bardzo prosty. Polecamy.

(Visited 345 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier i pokrojone w kostkę masło. Wymieszaj wszystkie składniki widelcem i ucieraj tak długo, aż powstaną grudki. Wlewaj powoli lodowato zimną wodę, mieszaj ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj nieco więcej wody. Jeśli jest zbyt kleiste posyp niewielką ilością mąki.

Włóż ciasto do torebki foliowej, zagniataj tak długo aż zrobi się gładkie i plastyczne. Włóż do lodówki na dwie godziny, lub na całą noc.

Kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, obierz dwa bakłażany ze skóry. Pokrój w grube plastry, a potem w kostkę. Pokrój w kostkę cukinie, ale nie obieraj jej ze skóry. Włóż warzywa do durszlaka, posól i zostaw na godzinę. Niech ścieknie z nich nadmiar wody. Oczyść także paprykę, pokrój w kwadraciki. Posiekaj w dużą kostkę cebulę i czosnek.

W szerokiej, żelaznej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć bakłażany i cukinię, smaż na dużym ogniu, do momentu aż będą złociste. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na bibule kuchennej. Usmaż na tej samej oliwie paprykę, po 3 minutach dodaj cebulę i smaż jeszcze przez 3 minuty.

Wymieszaj w salaterce wszystkie warzywa, posól i przypraw ziołami.

Rozwałkuj ciasto (po wyjęciu z lodówki powinno ogrzewać się w temperaturze pokojowej przez 10 minut) tak, by przykryło dno i z dwu centymetrowym zapasem boczne ścianki formy do tart (niższa od tortownicy).

Wystające ponad brzegi cisto zlep w formie sznureczka, a spód nakłuj gęsto ząbkami widelca. Wstaw ciasto do piekarnika, uprzednio nagrzanego do 190 stopni i piecz je przez 20 minut.

Na podpieczonym spodzie ułóż warzywa, przykryj plasterkami grojera i wstaw ponownie tartę do piekarnika. Po 15 minutach zapiekanka jest gotowa.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zapiekanka z Alzacji
następny
Tarta del Casaro
poprzedni
Zapiekanka z Alzacji
następny
Tarta del Casaro