0 0
Tikka Masala

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

4-5 szt Piersi z kurczaka
200 g Jogurt naturalny
500 ml Woda
115 ml Śmietana kremówka 36%
2-3 łyżki Koncentrat pomidorowy
1 łyżka Masło ghee
2 szt Cebula średnia
6 ząbków Czosnek
7,5 cm Świeży imbir
2-3 szt Czerwona papryka chilii
2 łyżeczki Kmin rzymski
2 łyżeczka Biała gorczyca
2 łyżeczki Świeża kolendra
3 łyżki Garam masala
garść Mielone orzechy nerkowca
Sól morska
garść Świeża kolendra
1-2 szt Sok z limonki
Oliwa z oliwek
Dodatkowo:
1 szt Limonka

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tikka Masala

Kuchnia:
    • Średni

    Składniki

    • Dodatkowo:

    Opis

    Udostępnij

    Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgisie H. Tikka Masala to narodowe danie Brytyjczyków,  które łączy smaki i aromaty w jednym daniu. Polecamy.

    (Visited 55 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie:

    Czosnek miażdżymy, imbir ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Dodajemy do czosnku i imbiru. Podgrzewamy sporą ilość oliwy z oliwek w rondlu i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odlewamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do przygotowanej marynaty dodajemy słodką paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i dwie łyżki garam masal. Marynatę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy jogurt i wszystko mieszamy żeby składniki się połączyły. Dodajemy drobno posiekane piersi z kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.

    W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na maleńkim ogniu przez 15 minut, pilnując by cebula nie zrumieniała za mocno. Dodajemy przecier pomidorowy, mielone orzechy lub migdały, wodę i pół łyżeczki soli. Dusimy ciągle mieszając aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje. Dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia.

    Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej. Dodajemy do sosu. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

    Podajemy najlepiej z drobnym ryżem takim jak parabolied lub basmati. Świetnie też pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Zupa z „leniwych” pierogów
    następny
    Pieczony Leszcz
    poprzedni
    Zupa z „leniwych” pierogów
    następny
    Pieczony Leszcz