0 0
Tort toffi z nutą kawową

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na biszkopt:
5 szt Jajko
3/4 szklanki Cukier
3/4 szklanki Mąka pszenna
1/4 szklanki Mączka ziemiaczana
szczypta Sól
Składniki na krem Toffi:
1 litr Śmietana kremówka 36%
1 puszka Krem Toffi
2 łyżeczki Żelatyna w proszku
Dodatkowo:
2 łyżki Mocna kawa rozpuszczalna
1/2 szklanki Woda
2 łyżeczki Cukier
2 łyżeczki Alkohol dowolny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tort toffi z nutą kawową

Kuchnia:
  • Trudny

Składniki

  • Składniki na biszkopt:

  • Składniki na krem Toffi:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Idealny tort na różnego rodzaju okazje. Dzięki nucie kawowej nie jest tak bardzo słodki jak zazwyczaj może być tort toffi. Polecamy ten przepis.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec gdy piana będzie już sztywna partiami dodawać cukier i ubijać dalej do ostatniej porcji cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Do masy powoli wsypywać mąkę i powoli delikatnie wymieszać, by składniki się połączyły. Tortownice wyłożyć papierem. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 170st przez 35-40 minut Śmietanę Ubić na sztywno, stopniowo dodać masę toffi, najlepiej ją lekko podgrzać przestudzić, ale żeby się nie ścięła ponownie, cały czas ubijać dalej śmietanę już z kremem. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wody gorącej, lekko ją przestudzić i wlać cieniutkim strumieniem do masy cały czas ubijając. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i wymieszać, ostudzić, dodać alkohol. Ostudzony biszkopt przekroić na pół nasączyć kawą, nałożyć część kremu, przykryć druga częścią biszkoptu, wierzch i boki posmarować kremem, wyrównać, na chwilę wstawić do lodówki. Po wyjęciu dowolnie można ozdobić pozostałym kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień, oczywiście schłodzony.

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Kamilę O.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Krem z zielonego groszku
następny
Krem z dyni i batatów
poprzedni
Krem z zielonego groszku
następny
Krem z dyni i batatów