0 0
Ucierane ciasto ze śliwkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
400 g Śliwki twarde
250 g Masło niesolone
350 g Mąka pszenna
60 g Mąka ziemniaczana
170 g Cukier
120 ml Mleko
50 ml Olej
3 szt Jajko duże
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 opakowanie Cukier waniliowy
Składniki na kruszonkę:
80 g Mąka pszenna
1 opakowanie Cukier waniliowy
50 g Masło
4 łyżki Cukier

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ucierane ciasto ze śliwkami

Kuchnia:
  • 1 godzina i 10 minut
  • Porcje 12
  • Średni

Składniki

  • Składniki na kruszonkę:

Opis

Udostępnij

Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu – no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie kruszonki:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki, dodajemy mleko, olej i mieszamy do połączenia się masy.
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kurczak w sosie teriyaki
następny
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym
poprzedni
Kurczak w sosie teriyaki
następny
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz