1 0
Waniliowa Panna Cotta z sosem jeżynowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na Panna Cotta
250 ml Śmietana kremówka 36%
250 ml Mleko 3,2 %
80 g Cukier
3 łyżeczki Żelatyna w proszku
Składniki na sos jeżynowy
200 g Jeżyny
2 łyżeczki Żelatyna w proszku
2 łyżki Cukier
200 ml Woda

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Waniliowa Panna Cotta z sosem jeżynowym

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na Panna Cotta

  • Składniki na sos jeżynowy

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie Panna Cotta

Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko i wodę. Dodajemy ziarenka wanilii, cukier i mieszając podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. W tym czasie żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do śmietanki dodajemy rozpuszczona żelatynę i energicznie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy śmietanką i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu jeżynowego

Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blenderujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.

3
Zakończ etap

Z foremek wyjmujemy Panna Cottę. Aby ułatwić wyjmowanie możemy zanurzyć na chwilę foremki w ciepłej wodzie. Deser podajemy z sosem jeżynowym.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
następny
Czekoladowe serduszka
następny
Czekoladowe serduszka

Dodaj komentarz