0 0
Zalewajka świętokrzyska

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
500 ml Zakwas na żur najlepiej użyć domowego zakwasu na żur
8-10 szt Ziemniak
250 g Wiejska kiełbasa
150 g Boczek
6 g Suszone grzyby
1 szt Marchew duża
1 szt Korzeń pietruszki
1/2 szt Seler
1 szt Cebula średnia
2 ząbki Czosnek
3-4 szt Liść laurowy
4 ziarenka Ziele angielskie
50 ml Śmietanka 18 % słodka
szczypta Cukier
do smaku Majeranek
do smaku Pieprz
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zalewajka świętokrzyska

Kuchnia:
  • 1 godzina i 5 minut
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu.
Składniki:
500 ml zakwasu na żur *
8 – 10 sztuk ziemniaków
250 g wiejskiej kiełbasy
150 g boczku
6 g suszonych grzybów
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
50 ml słodkiej śmietany
szczypta cukru
majeranek
pieprz czarny
sól
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.
* najlepiej użyć domowego zakwasu na żur

(Visited 832 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie warzyw:

Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę.

2
Zakończ etap

Przygotowanie kolejnych składników:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sałatka z buraczków
następny
Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami
poprzedni
Sałatka z buraczków
następny
Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami

Dodaj komentarz