0 0
Zupa buraczana

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
3 litry Bulion warzywny można zastąpić bulionem drobiowym
4 szt Burak
6 szt Ziemniak
1 szt Marchew
1 szt Pietruszka
1/2 szt Por
1/4 szt Korzeń selera
3 łyżki Śmietana zakwaszana
1 pęczek Koperek
3 łyżki Sok z cytryny
do smaku Sól
do smaku Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zupa buraczana

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Zupa buraczana to jedna z najsmaczniejszych zup. Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. A co najważniejsze bardzo zdrowa.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zupy

Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zakwaszamy zupę sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.
* można zastąpić bulionem drobiowym
** można zastąpić 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżkami octu
Moje rady:
- buraka, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor
- jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy
- przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor
- barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

przepis-y

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Koszyczek wielkanocny z babeczkami
następny
Karp po polsku w szarym sosie
poprzedni
Koszyczek wielkanocny z babeczkami
następny
Karp po polsku w szarym sosie

Dodaj komentarz