0 0
Włoski deser – Tiramisu

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

400 g Biszkopty
2 opakowania Mascarpone
3 szt Jajko
120 g Cukier
1 szklanka Mocna kawa rozpuszczalna
Ciemne kakao
Dodatkowo:
Likier Amaretto

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Włoski deser – Tiramisu

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Katarzynę F. Włoski deser – Tiramisu, jeden z najbardziej smacznych deserów. Polecamy.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności zaparz porządnie mocne espresso.

Oddziel żółtka od białek, żółtka ubij z cukrem na kogel - mogel, białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany kogiel - mogiel i ubijaj delikatnie. Na koniec dodaj serki mascarpone i ubijaj delikatnie wszystkie składniki. Krem ma być dość sztywny.

Następnie przygotuj naczynie, najlepiej szklane i kwadratowe. Nasącz kawą biszkopty z obu stron (szybko je obracaj na kawie), mają być tylko lekko wilgotne bo inaczej nasiąkną i pękną. Poukładaj warstwę biszkoptów na dnie naczynia i przykryj pierwszą warstwą kremu, kolejno znów ułóż biszkopty i przykryj kremem.

Na samym końcu udekoruj deser posypując gorzkim kakao. Włóż na całą noc do lodówki. Deser podajemy prosto z lodówki.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pieczony Leszcz
następny
Ciasto Kwiatek Gwiazda z kremem czekoladowo – orzechowym
poprzedni
Pieczony Leszcz
następny
Ciasto Kwiatek Gwiazda z kremem czekoladowo – orzechowym