0 0
Zupa ze słodkiej kapusty

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na wywar:
300 g Żeberka wieprzowe
3 litry Woda
1/2 szt Seler
1/2 szt Por
1 szt Marchew
1 szt Korzeń pietruszki
2 szt Liść laurowy
3 ziarenka Ziele angielskie
Pozostałe składniki:
1/2 główki Kapusta biała
6 szt Ziemniak
1 szt Cebula
3-4 łyżki Koncentrat pomidorowy
1/2 łyżeczki Papryka słodka mielona
1 łyżeczka Majeranek
szczypta Cukier
2 łyżki Oliwa z oliwek
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zupa ze słodkiej kapusty

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na wywar:

  • Pozostałe składniki:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które dość szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. W Polsce kapusta zadomowiła się na stałe w XIV wieku. Kapusta jest leczniczym i niskokalorycznym warzywem. Posiada sporą ilość witamin i składników mineralnych, więc warto po nią sięgać w szczególności, że jest warzywem tanim i dostępnym przez cały rok. Wracając do tematu, nie wiem czy znacie zupę ze słodkiej kapusty. W moim rodzinnym domu, mama dość często ją gotowała. Ponieważ moja kuchnia w dużym stopniu opiera się na smakach dzieciństwa, często do niej powracam. Z kilku ogólnie dostępnych i prostych składników możemy przygotować pyszną i sycącą zupę o delikatnej słodyczy kapusty, przełamanej lekko kwaskowatymi pomidorami.

(Visited 412 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu się wywaru usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Do wywaru dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę kroimy w dużą kostkę, wielkości łazanek.
Z wywaru wyjmujemy warzywa, mięso i liście laurowe. Dodajemy cebulkę bez tłuszczu, ziemniaki i kapustę. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mięso z żeberek obieramy i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i doprawiamy zupę solą, otartym majerankiem i sporą ilością pieprzu. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. W moim domu zupę podawało się z kromką świeżego pieczywa. Wówczas mogła posłużyć jako jedno, syte danie.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Raffaello bez pieczenia z mleczkiem kokosowym
następny
Klopsiki z kaszy jaglanej i buraczków
poprzedni
Raffaello bez pieczenia z mleczkiem kokosowym
następny
Klopsiki z kaszy jaglanej i buraczków

Dodaj komentarz