0 0
Babka w trzech smakach

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1/2 kg Mąka krupczatka
1 i 1/2 szklanki Cukier
4 szt Jajko duże
1 kostka Margaryna do pieczenia
1 szklanka Śmietana 22%
1/2 szt Sok z cytryny
1 opakowanie Cukier waniliowy
Rodzynki
Skórka pomarańczowa
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
mały kieliszek Rum
3 łyżki Kawa rozpuszczalna
2 łyżki Ciemne kakao

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babka w trzech smakach

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Babka w trzech smakach prezentuje się wyjątkowo, dodatkowo doskonale smakuje. Przepis jest bardzo prosty. Polecamy wszystkim.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodajemy margarynę, a gdy zmieni się w pulchną masę, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy śmietanę oraz rum. Ubijamy białka, do którego można dodać jedno więcej, np. pozostałe z obiadu. Pianę mieszamy z ciastem, po czym dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Do drugiej kakao wymieszane wcześniej z łyżką gorącej wody, a trzecią część mieszamy z kawą, która odrobinę się rozpuści. Kolorowe ciasto wkładamy do formy dowolnie, warstwami lub na przemian łyżką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę wykładamy folią aluminiową bądź natłuszczonym papierem. Czas pieczenia to 1 godzina. Według mnie ciasto jest gotowe gdy leciutko odstaje od brzegów, a wbity patyczek w środek jest suchy po wyjęciu. Po przekrojeniu ta kolorowa babka ładnie się prezentuje i wybornie smakuje.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
następny
Sos z sera pleśniowego
poprzedni
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
następny
Sos z sera pleśniowego