Składniki
-
500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
-
250 g Pomidory Pelati w puszce
-
20 g Koncentrat pomidorowy
-
80 g Oliwki czarne
-
60 g Ser Feta
-
1 szt Cebulaśrednia
-
4 kromki Chleb
-
1 szt Jajko
-
1 peczek Natka pietruszki
-
3 łyżki Mleko 3,2 %
-
3 łyżki Brandy
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
1/2 szklanki Woda
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
Sól
-
Pieprz
-
Oliwa z oliwek
-
Dodatkowo:
-
40 g Ser Feta
-
garść Natka pietruszki
Opis
Dziś zabieram Was do Grecji – kraju starożytnych bogów i herosów, miejsca narodzin demokracji, poezji, filozofii i igrzysk olimpijskich. Grecja to przede wszystkim wspaniała kuchnia o wielowiekowej tradycji uznawana za najzdrowszą na świecie. Pełna warzyw, ryb, owoców morza, świeżych ziół, wina i słynnej greckiej oliwy z oliwek nazwanej „płynnym złotem” przez Homera w „Odysei”. Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego, z pysznym pomidorowym sosie. Nie może w nich zabraknąć takich składników jak oliwki i feta, którym zawdzięczają swój ciekawy smak.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Masę dzielimy na pół. Jedna posłuży nam do pulpetów, druga zaś do sosu. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu:W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę masy cebulowo-pietruszkowej. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę brendy. Mieszamy, dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, cukrem i solą. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie pulpecików:Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy miąższ. Oliwki drobno siekamy . Do mięsa dodajemy drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej, posiekane oliwki, miąższ chleb i pokruszony ser feta. Dodajemy jajko, 2 łyżki brendy, mleko i przyprawiamy do smaku cynamonem, świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. |