Składniki
-
1,5 litra Bulion drobiowy* można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego
-
200 g Czerwona soczewica
-
200 ml Mleko
-
4 szt Marchewśrednia
-
1 szt Cebulaśrednia
-
2 cm Świeży imbir
-
6 łyżek Passata pomidorowa
-
3 łyżki Masło
-
1/3 łyżeczki Pieprz cayenne
-
1/2 łyżeczki Papryka słodka mielona
-
do smaku Sól morska
-
do smaku Pieprz
-
Dodatkowo:
-
Natka pietruszki
-
Gęsty jogurt naturalny
Opis
Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie – właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kemowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając. |