0 0
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 opakowanie Ciasto francuskie
100 g Kiełbasa chorizo
50 g Ser żółty
10 szt Pomidor śliwkowy
1 szt Cebula mała
1/3 szt Czerwona papryka
1/3 szt Papryka żółta
1/3 szt Papryka zielona
2 ząbki Czosnek
1 łyżeczka Przyprawa do chili con carne

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Chorizo kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z kiełbasy. Podsmażamy na średnim ogniu, aż kiełbasa się wysmaży. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około 8-9 cm.
Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i nacinamy brzeg na około 1cm szerokości, nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozwijamy. Górny brzeg przekładamy na dół, a dolny na górę. Tak przygotowane porcje układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wykładamy po jednej łyżce farszu. Wierzch posypujemy serem startym na średnich oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 8-10 minut. Ciasto powinno być rumiane.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Łamańce z makiem
następny
Pasztet z cukinii
poprzedni
Łamańce z makiem
następny
Pasztet z cukinii

Dodaj komentarz