0 0
Pieczeń na niedzielę

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

800 g Schab bez kości
4 szt Jabłka
3 ząbki Czosnek
10 szt Jagody Jałowca
szczypta Cynamon
2 szt Liść laurowy
1/2 łyżeczki Kminek
1/2 łyżeczki Tymianek
1/2 szt Sok z cytryny
1 łyżka Wódka
3 łyżki Smalec
2 łyżki Masło
Sól
Pieprz
Cukier

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pieczeń na niedzielę

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Pieczeń na niedziele to schab pieczony z aromatycznymi przyprawami i pieczonym jabłkiem. Idealne danie na rodzinny obiad. Polecamy ten przepis.

(Visited 134 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Umyj i osusz mięso. Posiekaj czosnek, utrzyj w miseczce z łyżką soku z cytryny łyżką soli, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, cynamonem i zmiażdżonymi trzema ziarenkami jałowca. Natrzyj tak przygotowaną pastą mięso i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Nie rezygnuj ze szczypty cynamonu - podkreśla aromat duszonych potraw mięsnych z dodatkiem jabłek i śliwek.

Rozgrzej w rondelku smalec (lub olej arachidowy), wrzuć resztę jagód jałowca, liście laurowe, kminek i 2 pokrojone w kostkę jabłka. Smaż przez chwilę. Połóż mięso, przykryj rondel i piecz w temperaturze 180 stopni około godziny. Gdy sos wyparował, wlej 5 - 6 łyżek wody.

W tym czasie umyj dwa jabłka, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w plastry o grubości 1 cm. Skrop sokiem z cytryny, oprósz cukrem pudrem. Rozgrzej na patelni masło, smaż krótko (dwie minuty) krążki jabłek.

Pokrój pieczeń schabu w cienkie plastry, przekładaj krążkami usmażonych jabłek. Do sosu wlej łyżkę wódki, zagotuj, polej mięso. Podaj z risotto jabłkowym.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ciasto czekoladowo-kokosowe
następny
Marmolada jabłkowo – cytrynowa
poprzedni
Ciasto czekoladowo-kokosowe
następny
Marmolada jabłkowo – cytrynowa