0 0
Łamańce z makiem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
5 łyżek Mąka pszenna czubatych
1 łyżka Masło
1 łyżka Cukier
1 łyżeczka Mak
Składniki na masę makową:
500 g Mak
1 szklanka Cukier
1 szklanka Miód
2 szt Białko
2 łyżki Masło
1 buteleczka Olejek migdałowy
1/2 szt Skórka cytrynowa
1 szt Cykata
garść Orzechy włoskie drobno siekane
garść Rodzynki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Łamańce z makiem

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na masę makową:

Opis

Udostępnij

Pyszne, chrupiące ciasteczka które są jednym z tradycyjnych deserów na świętecznym, wigilijnym stole. Łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni. Wypróbuj ten przepis.

(Visited 245 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Ciasto zagniatamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy podłużne ciasteczka o wymiarach 2 x 7 cm. Pieczemy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką w piekarniku na złoty kolor. Nie przypalić!

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy makowej:

Mak opłukany zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu, aż zmięknie. Dokładnie odsączyć i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o gęstym sitku. Roztopić masło, dodać cukier, miód i opłukane i przebrane rodzynki oraz przyprawy. Wymieszać z makiem, dodać pianę z 2 białek, obrzucić orzechami włoskimi i powtykać łamańca. Podawać w kryształowej lub srebrnej salaterce.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kaczka z owocami
następny
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
poprzedni
Kaczka z owocami
następny
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Dodaj komentarz