0 0
Kaczka z owocami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 szt Kaczka o wadze 2 kg
4 szt Pomarańcza
3 szt Jabłka
1/3 szklanki Cukier puder
3 łyżki Ocet winny
50 ml Brandy
50 g Rodzynki
3 szt Goździk
do smaku Majeranek
3 ząbki Czosnek
do smaku Sól
do smaku Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kaczka z owocami

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Kaczka z owocami z naszego przepisu na pewno zachwyci Twoich bliskich i ich serce. Kaczka idealnie pasuje na uroczyste i świąteczne obiady. Musisz spróbować.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Umyć ptaka, osuszyć i ponakłuwać widelcem. Natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem (także wewnątrz). Położyć kaczkę na ruszcie ustawionym nad dużą brytfanką. Przykryć szczelnie folią i piec przez 35 minut.

W tym czasie obrać pomarańcze. Dwa - trzy kawałki skórki pokroić na cienkie paseczki. Z dwu pomarańczy wycisnąć sok. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i wymieszać z majerankiem, łyżeczką cukru i rodzynkami.

W małym rondelku wymieszać ocet z cukrem, zagotować na dużym ogniu i podgrzewać tak długo, aż ocet nabierze koloru karmelu. Zdjąć z ognia, wlać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać alkohol, pociętą skórkę z pomarańczy i pozostawić na małym ogniu przez 2 - 3 minuty.

Wyjąć po 35 minutach kaczkę i nadziać jabłkami (posługując się dużą łyżką). Zebrać z brytfanny część tłuszczu i ułożyć ptaka w brytfannie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Piec kaczkę - bez przykrycia - przez 25-30 minut, polewając ją kilka razy sosem karmelowo - pomarańczowym.

Kiedy pięknie się przyrumieni, wyjąć, położyć na półmisek i udekorować plasterkami pomarańczy i brzoskwini. Polać sosem z dna brytfanny.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tort makowy
następny
Łamańce z makiem
poprzedni
Tort makowy
następny
Łamańce z makiem

Dodaj komentarz