0 0
Tort makowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
300 g Mak
250 g Cukier
8 szt Jajko duże
3 łyżki
3 łyżki Ciemne kakao
1 łyżka Tarta bułka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 paczka Cukier waniliowy
50 ml Brandy
Składniki na krem:
200 g Masło
3 szt Jajko
200 g Cukier
1 puszka Ananas z puszki
50 ml Mocna wódka

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tort makowy

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na krem:

Opis

Udostępnij

Wyjątkowy i bardzo smaczny. Inny od wszystkich, idealnie pasuje na niedzielny deser czy uroczysty dodatek na przyjęcia. Przepis łatwy i szybki w przygotowaniu, musisz spróbować.

(Visited 464 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Mak sparzyć wrzącą wodą i odcedzić na gęstym sitku. Przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia. Włożyć do rondla i wstawić do ledwie ciepłego piekarnika (120 stopni - uchylone drzwiczki) by wyparował nadmiar wody. Od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach mak jest gotowy. Z żółtek i połowy cukru ukręcić kogiel - mogiel. Stale ucierając dodawać mak, kaszę, kakao i pozostałe ingrediencje. Ubić z białek i reszty cukru sztywną pianę. Położyć na masę makową, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest zbyt wilgotne.

2
Zakończ etap

Przygotowanie kremu:

Masło ucieramy mikserem tak długo, aż będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Stopniowo dodawać ubite na parze jajka z cukrem (wystudzone!). Kiedy masa doskonale się połączy, wlać 50 ml mocnej wódki i wsypać idealnie odsączone kawałki ananasa.

3
Zakończ etap

Czynności końcowe:

Następnego dnia przekrajać ostrym nożem na pół, nasączyć 50 ml brandy (bez mieszania z wodą - ciasto jest wystarczająco wilgotne) i smarować grubą warstwą ananasowego kremu. W klasycznej wersji tortu makowego nadziewa się kremem makowym, ale z ananasowym jest zdecydowanie delikatniejszy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tort orzechowy
następny
Kaczka z owocami
poprzedni
Tort orzechowy
następny
Kaczka z owocami

Dodaj komentarz