Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
300 g Mak
-
250 g Cukier
-
8 szt Jajkoduże
-
3 łyżki
-
3 łyżki Ciemne kakao
-
1 łyżka Tarta bułka
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 paczka Cukier waniliowy
-
50 ml Brandy
-
Składniki na krem:
-
200 g Masło
-
3 szt Jajko
-
200 g Cukier
-
1 puszka Ananas z puszki
-
50 ml Mocna wódka
Opis
Wyjątkowy i bardzo smaczny. Inny od wszystkich, idealnie pasuje na niedzielny deser czy uroczysty dodatek na przyjęcia. Przepis łatwy i szybki w przygotowaniu, musisz spróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Mak sparzyć wrzącą wodą i odcedzić na gęstym sitku. Przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia. Włożyć do rondla i wstawić do ledwie ciepłego piekarnika (120 stopni - uchylone drzwiczki) by wyparował nadmiar wody. Od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach mak jest gotowy. Z żółtek i połowy cukru ukręcić kogiel - mogiel. Stale ucierając dodawać mak, kaszę, kakao i pozostałe ingrediencje. Ubić z białek i reszty cukru sztywną pianę. Położyć na masę makową, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest zbyt wilgotne. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu:Masło ucieramy mikserem tak długo, aż będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Stopniowo dodawać ubite na parze jajka z cukrem (wystudzone!). Kiedy masa doskonale się połączy, wlać 50 ml mocnej wódki i wsypać idealnie odsączone kawałki ananasa. |
3
Zakończ etap
|
Czynności końcowe:Następnego dnia przekrajać ostrym nożem na pół, nasączyć 50 ml brandy (bez mieszania z wodą - ciasto jest wystarczająco wilgotne) i smarować grubą warstwą ananasowego kremu. W klasycznej wersji tortu makowego nadziewa się kremem makowym, ale z ananasowym jest zdecydowanie delikatniejszy. |