Składniki
-
1 szklanka Miód
-
1 szklanka Cukier
-
250 g Masło
-
600 g Mąka
-
5 szt Jajko
-
1 szklanka Gęsta śmietanadobra
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
2 płaskie łyżeczki Korzenia (cynamon. gałka muszkatołowa, imbir)świeżo utłoczone
-
25 g Bakalieorzechy włoskie i laskowe, rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, migdały, figi
-
3 czubate łyżki Ciemne kakao
-
1 kieliczek Rum
Opis
To jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na polskim świątecznym stole. Połączenie miodu i bakalii sprawia, że ciasto jest niepowtarzalnie smaczne. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz kakao. W płaskim rondlu rozgrzewamy miód z korzeniami. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy żółtka, pół szklanki cukru i masło. Dodajemy wystudzony miód, śmietanę i partiami mąkę. Dokładnie ucieramy (mikserem 5 minut, ręcznie 25 minut), aż na powierzchni ciasta pokarzą się pęcherzyki. Białka ubijamy z resztą cukru i szczyptą soli na lśniącą i sztywną pianę. Wykładamy na utartą masę, na piane kładziemy bakalie i wszystko delikatnie, lecz dokładnie mieszamy łyżką. Mieszając wlewamy rum. Przekładamy ciasto do tortownicy lub dużej formy keksowej (foremki smaruje się masłem i obsypuje tartą bułką) i pieczemy w temperaturze 180 stopni. przez 50 - 60 minut. Przez pierwsze pół godziny nie wolno otwierać piekarnika! |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie bakalii:Z 4 łyżek cukru i filiżanki wody gotujemy syrop, wrzucamy połówki włoskich orzechów i obrane ze skórki całe migdały. Smażymy przez 5 minut, wyławiamy łyżką i układamy na miodowniku. Można jeszcze rozsnuć na bakaliach czekoladową pajęczynę ( w roztopionej gorzkiej czekoladzie - 1/3 tabliczki - zanurzamy cienki pędzelek i pozwalamy by z pędzelka spływała na ciasto cieniutka strużka, która narysuje pajęczynę). - miodowniki i pierniki bardzo lubią towarzystwo wytrawnej czekolady. Miodownik można po upieczeniu polać roztopioną czekoladą (pół tabliczki gorzkiej lub naturalnej), białym lukrem lub udekorować kandyzowanymi bakaliami. |