Składniki
-
Składniki na biszkopt kokosowy:
-
40 g Mąka pszenna
-
40 g Wiórki kokosowe
-
85 g Drobny cukier
-
4 szt Jajko
-
1/2 łyżeczki Ekstrat waniliowy
-
szczypta Sól
-
Przepis na blat kokosowy:
-
4 sztuki Białka z jajek
-
120 g Cukier
-
150 g Wiórki kokosowe
-
szczypta Sól
-
Składniki na krem budyniowy:
-
400 ml Mleko kokowsowe
-
150 ml Mleko 3,2 %
-
60 g Cukier
-
200 g Masło
-
2 szt Budyń śmietankowy
-
2 łyżki Spirytus
-
1/2 łyżeczki Ekstrakt kokosowy
-
Składniki na masę malinową:
-
600 g Malinyświeże bądz mrożone
-
65 g Cukier
-
2 łyżki Woda
-
100 g Galaretka malinowa
Opis
Uwielbiam zapach i smak kokosów, pewnie już zdążyliście to zauważyć. Szczególnie lubię go łączyć z różnymi owocami. Morele, truskawki czy jeżyny świetnie sprawdziły się w zestawieniu z kokosem. Teraz przyszedł czas na maliny. Ciasto jest cudownie kokosowe, przełamane kwaskową masą malinową. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą współgra. A ciasto powstało zupełnie przez przypadek, bo jak bloger spać nie może, to kreuje w głowie nowe przepisy. Potem rano wstaje, biegnie do sklepu po maliny i piecze. Efekty bezsenności przelane na pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu kokosowego:Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt kokosowy. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie blatu kokosowego:Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być bardzo sztywna. Dodajemy wiórki kokosowe i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu kokosowego:Do kubeczka wlewamy mleko, dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko kokosowe z cukrem. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mleko z budyniem i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce zimny budyń. Dokładnie mieszamy, aby krem był gładki. Pod koniec dodajemy spirytus. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy malinowej:W rondelku umieszczamy maliny, dodajemy wodę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, aby owoce się rozpadły. Następnie maliny przecieramy przez sito. Otrzymany sok malinowy uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać 800 ml płynu. |
5
Zakończ etap
|
Przełożenie ciasta:Na biszkopt wykładamy tężejącą masę malinową. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Następnie wykładamy krem kokosowy i równamy wierzch. Przykrywamy blatem kokosowym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Notes: - ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej |