0 0
Bigos z cukinii

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 kg Cukinia
500 g Kiełbasa podwawelska cienka
2 szt Marchew
1 szt Cebula
200 g Koncentrat pomidorowy
200 ml Woda
3 łyżki Oliwa z oliwek
4-5 łyżek mielona papryka słodka
szczypta Ostra papryka mielona
do smaku Pieprz
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Bigos z cukinii

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Choć mogłoby się wydawać, że cukinia jest typowo polskim warzywem, prawda jest inna. Pochodzi bowiem ze słonecznej i pięknej Italii. Z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, który szybko podbił serca Europejczyków. Za to bigos z cukinii podbił nasze serca. Jest zdrowy, lekki i całkiem fit. Z tradycyjnym bigosem oczywiście nie ma nic wspólnego, ale smakuje wyśmienicie. Jest to wspaniałe letnie danie, które z pewnością Wam posmakuje.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut.
Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw. Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, kiełbasę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie ale wciąż chrupiące. Bigos powinien być lekko pikantny. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Beszamel – Béchamel
następny
Surówka z kapusty kiszonej
poprzedni
Beszamel – Béchamel
następny
Surówka z kapusty kiszonej

Dodaj komentarz