0 0
Babka orzechowo – rumowa

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
50 dag Mąka
20 dag Cukier
25 dag Margaryna do pieczenia
5 szt Jajko
1/2 szklanki Mleko 3,2 %
1/2 szklanki Śmietana 22%
20 dag Krem orzechowy
10 dag Mielone orzechy włoskie
5 łyżek Rum
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 opakowanie Cukier waniliowy
do posmarowania formy Margaryna
do wysypania formy Tarta bułka
do dekoracji Lukier rumowy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babka orzechowo – rumowa

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Pyszna, wilgotna babka. Idealna na Wielkanocy stół.

(Visited 277 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie babki

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski. Jajka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć na puszysty krem, połączyć z masą jajeczną. Dodać mleko i śmietankę. Po łyżeczce dodawać mąkę, cały czas mieszając.

Ciasto podzielić na dwie części - jedną połączyć z rumem, a drugą z kremem orzechowym wymieszanym z mielonymi orzechami.

Formę posmarować dokładnie margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej najpierw ciasto z rumem, a następnie z kremem orzechowym. Widelcem (ruchem spiralnym) przemieszać obydwa ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 -60 minut.

Ostudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pastelowy sernik na zimno
następny
Jabłecznik
poprzedni
Pastelowy sernik na zimno
następny
Jabłecznik

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here